Guardonats amb el segell de qualitat 2023-2024

Super contents per el resultat de la 5 edició de Girona Excellent!!!!!!! els dos productes que vam presentar, la mel de muntanya de l'Albera i el trosset de bresca de Cap d'ase han estat guardonats amb el segell de qualitat!!

Girona Excel·lent és un segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona creat per tal d'impulsar, fomentar i difondre els productes agroalimentaris gironins de la més alta qualitat.

Perquè un producte pugui concórrer a la convocatòria d'aquest concurs és condició indispensable que s'elabori al cent per cent a les comarques gironines i que l'empresa que l'elabora estigui establerta a la demarcació de Girona. La selecció dels productes es fa mitjançant tasts a cegues formats pels millors cuiners, enòlegs i crítics gastronòmics.

La cinquena edició del concurs ha comptat amb catorze categories, una més que fa dos anys. S’hi ha incorporat el sector dels gelats i es recupera el de la galeta, en detriment del sector del peix, que passa a conserves i semiconserves:

1. Aigües minerals

2. Arrossos

3. Begudes locals

4. Cafès i herbes remeieres

5. Conserves i semiconserves

6. Embotits

7. Fruits secs

8. Foie-gras

9. Galetes

10. Gelats

11. Làctics

12. Oli d’oliva i vinagres

13. Mel

14. Vins i vins generosos

 

Com en les edicions anteriors, els tasts a cegues han estat la metodologia escollida per valorar i seleccionar els productes guanyadors. Per prendre la decisió, 43 tastadors dirigits per Salvador Garcia-Arbós, Pep Nogué i Jordi Àvila n’han valorat l’aspecte, l’aroma, el gust i l’harmonia.

 

Els 116 productes seleccionats estan repartits arreu del territori i, en aquest sentit, totes les comarques de la demarcació hi estan representades. La majoria dels productes estan elaborats per empreses situades a l’Alt i el Baix Empordà (32 cadascuna). Entre les dues comarques, representen el 55 % del total dels guanyadors. De la resta, el Gironès ha obtingut 16 productes guanyadors; la Garrotxa, 14; la Selva, 9; el Pla de l’Estany, 6; el Ripollès i Osona (els municipis gironins de Viladrau i Espinelves), 3, i la Cerdanya, 1.